Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Η Ε.Ε. δεν πετάει άλλα λεφτά στα σκουπίδια...

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ανατρέπει τα σχέδια κυβέρνησης-εργολάβων, δίνοντας προτεραιότητα σε δράσεις πρόληψης-ανακύκλωσης και όχι σε υπερμεγέθη εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων
Με μια γνωμοδότηση-κόλαφο, η ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών «τινάζει στο αέρα» το διαμορφωμένο στην Ελλάδα σκηνικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξοστρακίζοντας «φαραωνικού» τύπου εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που χωροθετούνται ανά τη χώρα.
Η Επιτροπή προτείνει, μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση της Ε.Ε. να χορηγείται κατά προτεραιότητα σε δράσεις για την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Βγάζοντας «κόκκινη κάρτα» σε υπερμεγέθη εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, όπως τα τέσσερα που χωροθετούνται σε Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή και Λιόσια, τονίζει: «Η χορήγηση των επιδοτήσεων, που προορίζονται για έργα στα χαμηλότερα επίπεδα ιεράρχησης της διαχείρισης αποβλήτων, θα πρέπει να εξαρτάται από την προηγούμενη εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για την επίτευξη των στόχων που τίθενται στις ανώτερες θέσεις».
Με άλλα λόγια θέτει ως προϋπόθεση, για την επιχορήγηση σε εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και σε ΧΥΤΑ, την προηγούμενη εφαρμογή εκτεταμένης πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Δράσεις που στη χώρα μας βρίσκονται στο σημείο μηδέν ή προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Σε πλήρη αντίθεση με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιφερειών, τα προωθούμενα σχέδια κατασκευής των 4 εργοστασίων προβλέπουν επεξεργασία σε σύμμεικτη μορφή άνω του 80% των παραγόμενων στην Αττική απορριμμάτων.
Προτάσεις
Μεταξύ των προτάσεων που απευθύνει η Επιτροπή των Περιφερειών στην Κομισιόν, ορισμένες από τις βασικότερες είναι οι παρακάτω:
* Γνωμοδοτεί ρητά ότι η πρόληψη παραμένει ο πρώτος και πιο σημαντικός τρόπος για να μειωθεί η επιβάρυνση στο περιβάλλον.
* Τάσσεται υπέρ της αύξησης του υφιστάμενου υποχρεωτικού στόχου, όσον αφορά την ανακύκλωση αστικών στερεών αποβλήτων, από 50% επί του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων, που είναι σήμερα, σε 70% έως το 2020.
* Υποστηρίζει το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την απαγόρευση της καύσης ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων έως το 2020.
* «Τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής (σ.σ. που διαθέτουν κοινοτικά κονδύλια) θα πρέπει να συμμετέχουν σε έργα υποδομών καύσης ή ανάκτησης ενέργειας μόνο εφ' όσον εντάσσονται σε ένα συνεκτικό σύνολο διαχείρισης αποβλήτων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται επαρκείς υποδομές που θα εξασφαλίζουν προηγουμένως τη διαλογή, τον καθαρισμό και την ανακύκλωση των συλλεχθέντων αποβλήτων» αναφέρει η γνωμοδότηση. Δηλαδή, πριν πάμε σε υποδομές καύσης ή ανάκτησης ενέργειας, πρέπει προηγουμένως να έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.
* Τάσσεται ρητά υπέρ της απαγόρευσης ταφής οποιουδήποτε οργανικού ή βιοαποδομήσιμου αποβλήτου (τροφές, χαρτί, ξύλο κ.λπ., που αποτελούν σχεδόν το 70% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων), το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί. Θέτει ως στόχο να προορίζεται για ταφή το 5% ή και λιγότερο μέχρι το 2020.
Στην Επιτροπή των Περιφερειών συμμετέχουν όλοι οι Ευρωπαίοι -βεβαίως και οι Ελληνες- αιρετοί περιφερειάρχες. Στο πλαίσιο αναθεώρησης ευρωπαϊκών οδηγιών για τα απόβλητα, ζητήθηκε από την Κομισιόν να καταθέσει γνωμοδότηση η οποία πρόκειται να λάβει την οριστική της μορφή στις 3 Ιουλίου 2013.
Σημειώνουμε ότι το περιεχόμενο της γνωμοδότησης, αν και εκδόθηκε στις 24 Απριλίου, μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί από καμία περιφέρεια της χώρας.
Πηγή
------------------------


Μια σοβαρή διαδικασία και μια εξίσου ενδιαφέρουσα γνωμοδότηση φέρνει στην επιφάνεια ρεπορτάζ της Νάντιας Βασιλειάδου, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Σύμφωνα με αυτό έχει ξεκινήσει διαδικασία επανεξέτασης των στόχων της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για τα απόβλητα (208/98 ΕΚ), της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων (99/31/ΕΚ) και της οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (94/62/ΕΚ).
Στη σχετική διαδικασία προβλέπεται η γνωμοδότηση διαφόρων οργάνων, ανάμεσά τους και της Επιτροπής των περιφερειών, που θα συζητήσει για το συγκεκριμένο θέμα στην 102η σύνοδο της ολομέλειας της Επιτροπής των περιφερειών, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-4/7/2013. Η συζήτηση θα γίνει επί ενός σχεδίου γνωμοδότησης, το οποίο έχει διαμορφώσει και προτείνει στην ολομέλεια η επιτροπή «Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και ενέργεια» της Επιτροπής των περιφερειών, στην 18η συνεδρίασή της, στις 24/4/2013.
Παραθέτουμε, στη συνέχεια, αυτούσια τη γνωμοδότηση, στην τελική της μορφή και συνιστούμε να διαβαστεί από την πρώτη γραμμή μέχρι την τελευταία. Πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο, που αν καταφέρει να φτάσει  να υιοθετηθεί από τα όργανα της ΕΕ, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ως προς την τελευταία δυνατότητα, κρατάμε, προς το παρόν, «μικρό καλάθι», καθώς είναι πολύ πρόσφατα τα περιστατικά των διφορούμενων δηλώσεων του κ. Κρεμλή, στελέχους της ΓΔ περιβάλλοντος της ΕΕ και η αναβολή, κατόπιν πιέσεων, της επίσκεψης κλιμακίου της Επιτροπής αναφορών του Ε/Κ στην Ελλάδα.
Ασχολίαστη δεν μπορεί να μείνει, φυσικά, και η στάση του κ. Σγουρού, ο οποίος ενώ είναι γνώστης της σχετικής γνωμοδότησης στην Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει, και την αποκρύπτει και προχωρά στους γνωστούς διαγωνισμούς των εργοστασίων, σε πλήρη αντίθεση με αυτήν. Όπως κάνει και με το «θάψιμο» της αναγκαίας αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ  Αττικής. Ίσως και γι αυτό, ακριβώς, το λόγο: για να προλάβει να υλοποιήσει τα συγκεκριμένα έργα, προτού διαμορφωθεί το όποιο νέο πλαίσιο. Οφείλει να ξέρει, όμως, ότι αν καταφέρει να υλοποιήσει τις φιλοεργολαβικές επιλογές τους, κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα ενώπιον τεράστων πολιτικών, και όχι μόνο, ευθυνών, όπως πολλοί άλλοι-ες σαν αυτόν, που επιχείρησαν να διαχειριστούν τα απορρίμματα με παρόμιο τρόπο και βρέθηκαν, γι αρχή, στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (έκθεση 20/2012), για κατασπατάληση πόρων σε έργα ελάχιστης αποτελεσματικότητας.
 Περισσότερα εδώ:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε τι σκέφτεσε ...