Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Ρένα Δούρου για τα Απορρίμματα. Τα video της Συνέντευξης Τύπου


Η υποψήφια Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έδωσε συνέντευξη Τύπου και παρουσίασε την πρόταση γιά ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων.
Μαζί της και ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής που μίλησε για το αποτυχημένο σημερινό μοντελο διαχείρισης σς διάφορα σημεία τηε Ελλάδας και κυρίως για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού που κυριολεκτικά είναι στον αέρα μετά το πόρισμα των ελεγκτών της Ευρωπαικής Επιτροπής. Κλείσιμο έκανε ο Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος που δήλωσε τη στήριξη του κλάδου στην Ρένα Δούρου. Ο Paraktios ήταν εκεί και κατέγραψε σε video και τις τρείς ομιλίες. Ενδιαφέρον έχει η μικρή παρουσίαση πρίν την ομιλία της Ρένας Δούρου που μέσω διαφανειών περιγράφει την πρόταση της υποψήφιας Περιφερειάρχη.


Η παρουσίαση της πρότασης για τη Διαχείριση και η ομιλία της Ρ.Δούρου

Η Ομιλία του Ευρωβουλευτή Ν.Χουντή

 Η Παρέμβαση του Προέδρου ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ.Μπαλασόπουλου

Το Δελτίο Τύπου της Ρένας Δούρου
«ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» 
Ρένα Δούρου
Αττική
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την πρόταση του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» σχετικά με ένα νέο μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, για μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση, με σεβασμό στον πολίτη και το περιβάλλον, παρουσίασε η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», Ρένα Δούρου.
Η Ρένα Δούρου τόνισε την ανάγκη μίας νέας αρχής. «Μια αρχή που θα βάζει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα. Μια αρχή που θα βάζει τέλος στο έγκλημα της Φυλής. Μια αρχή που θα βάζει τέλος στο σχέδιο για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με τα ΣΔΙΤ».

Μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Ρένα Δούρου τόνισε
  • Το σημερινό μοντέλο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), «ένας σχεδιασμός αδιέξοδος, μη βιώσιμος οικονομικά και οικολογικά, κοινωνικά άδικος», συνιστά  «όχι απλά μια ξεπερασμένη όσο και επικίνδυνη προσέγγιση στη διαχείριση των απορριμμάτων». «Αλλά ένα συνειδητά λάθος σχέδιο, στη βάση κρίσιμων παραδοχών, που έρχονται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία που πλέον έχει γίνει, με το νόμο 4042 του 2012, εθνική νομοθεσία».
  • Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης φέρει «ακέραιη μια τριπλή ευθύνη: εκείνη της αποδοχής, της μη αξιολόγησης και της μη αναθεώρησης, ως όφειλε σεβόμενος τη νομιμότητα να πράξει, του ΠΕΣΔΑ». «Στηρίζει πλήρως και συνειδητά τον σχεδιασμό του 2003 – 2006» και «εκτελώντας τις μνημονιακές εντολές της κυβέρνησης, προχωρά το σχέδιο των τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων, με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) – μια επιλογή δηλαδή που ήδη αμφισβητείται στην ΕΕ -, με εγγύηση του Δημοσίου  για μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας: οι πολίτες δεν ερωτώνται, δεν ενημερώνονται».
  • Η περίπτωση της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, «έργου επικίνδυνου για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον- για το οποίο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος παραπέμπουν τον απερχόμενο Περιφερειάρχη και την ανάδοχο εταιρία στον εισαγγελέα για παράνομη χωροθέτηση»-, συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της απερχόμενης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής: άσκηση πολιτικής εν κρυπτώ, μακριά από τον έλεγχο των πολιτών, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων».
·         Γνωρίζουμε τι πρέπει να απορρίψουμε για να γίνουν τα απορρίμματα από πρόβλημα, παράγοντας πλούτου για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.
·         Το μοντέλο διαχείρισης που προτείνουμε διαθέτει παραγωγικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό και οικολογικό χαρακτήρα. Στηρίζεται στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και τους πόρους κάθε περιοχής, προωθεί τη συνέργια και την ισορροπία μεταξύ των τριών τομέων παραγωγής και επιτρέπει τη διανομή της παραγόμενης αξίας στο σύνολο του πληθυσμού.
·         Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων.
·         Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε. Αυτό της βιώσιμης και δίκαιης, οικονομικά και οικολογικά, διαχείρισης των απορριμμάτων. Για να γίνουν τα απορρίμματα από πρόβλημα, πλεονέκτημα, τόσο για τις κοινωνίες όσο και για τους δήμους.
·         Και το στοίχημα αυτό θα κερδηθεί μόνο αν ηττηθεί η νοοτροπία και η πολιτική του απερχόμενου Περιφερειάρχη. Αν ηττηθεί το σύστημα της διαπλοκής και της εξυπηρέτησης των εργολαβικών συμφερόντων, που αυτός εκπροσωπεί.

Το Γραφείο Τύπου
3.4.2014

Η Ομιλία της Ρ.Δούρου

Η Ομιλία Ν.Χουντή
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε τι σκέφτεσε ...